неделя, 27 декември 2009 г.

Как да запазим сърцето през зимата

Известно е, че риска от кардиологични и сърдечносъдове проблеми зависи от много фактори, и един от тях е температурата на околната среда. Ниските температури през зимата влияят върху дейността на сърцето и повишават риска от инфаркт или инсулт.
Студът причинява свиване на мускулатурата и стесняване на кръвоносните съдове. Това от своя страна влошава кръвообръщението и повишава кръвното налягане и сърдечната честота.
Поради консумирането на по-мазна и калорична храна, приема на по-големи количества алкохол, се покачват стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта. Ниските температури предизвикват отделяне на по-големи количества урина, а това сгъстява кръвта, забавя скоростта на кръвния ток и повишава кръвосъсирването.

Ниските зимни температури повишават риска от пристъпи на стенокардия или т.нар. гръдна жаба. При свиване са кръвоносните съдове, кръвоснабдяването на сърцето намалява. Стенокардията е най-често срещаната форма на исхемична болест на сърцето, при която се усеща внезапна болка или дискомфорт в гръдната област, предизвикани от недостатъчно снабдяване с кръв на определен участък на сърцето. Състоянието се проявява с внезапно възникнала стягаща и притискаща болка в гърдите.
Продължителността на пристъпа е различна и може да варира от няколко минути до половин час, а болката да се разпространи към лявата ръка, рамото, шията или долната челюст.Лекарите съветват, пациентите страдащи от стенокардия да сложат под езика си таблетка нитроглицерин преди да излязат от топло на студено. Нитроглицеринът отпуска мускулната тъкан на кръвоносните съдове, разширява ги и предпазва от пристъпи на стенокардия, провокирани от ниските температури.
Редица проучвания показват значително повишаване броя на инфарктите, при температурата под -4 градуса по Целзий. Особено уязвими са хипертониците и пациентите страдащи от хронични заболявания. Забелязва се и зачестяване на сърдечните удари при рязко понижаване на температурата с повече от 5 градуса, без значение преди това колко е било студено.
Ниската температура предизвиква допълнително повишаване на кръвното налягане, което рефлектира върху дейността на сърцето.
Специалистите обясняват, че пациенти страдащи от сърдечносъдови проблеми и хипертония, трябва да бъдат изключително внимателни в периодите на резки застудявания. Препоръчително е редовно да измерват кръвното си налягане и да следят за задържането му в границите на нормалните стойности.
Лекарите съветват болните от хипертония да бъдат максимално внимателни в периодите на резки застудявания и да намалят, доколкото е възможно, своята активност. задължителното задържане на показателите на налягането в рамките на нормалното.
Резкият спад на температурите може да повиши „лепливостта“ на еритроцитите и левкоцитите. В такива случаи нараства и рискът от образуване на тромби и запушване на кръвоносните съдове.
Повишаването на кръвното налягане е и основна причина за удвояване броя на инсултите през зимните месеци в сравнение с летните. Високото кръвно влошава кръвообръщението в мозъка, затруднява снабдяването на мозъчните клетки с кислород и хранителни вещества, а това може да доведе до исхемичен или хеморагичен мозъчен инсулт.
Как да намалим риска от сърдечносъдови проблеми през зимата?
Най-ефективният и изключително лесен начин да намалим риска от съдови проблеми е движението и редовните физически натоварвания. Не е необходимо да тренирате с часове във фитнеса. Достатъчни са само няколко минути упражнения, за да се разширят периферните кръвоносни съдове и да се подобри кръвообръщението.
Хранете се правилно и здравословно. Ограничете мазнините, особено тези с животински произход. Организма се нуждае от мазнини, за да поддържа естествената си температура, но е препоръчително те да са от растителен произход- зехтин, студено пресовани ядки и т.н. Консумирайте повече нискомаслени млечни продукти, риба, сезонни плодове и зеленчуци, като моркови, зеле, цвекло, тиква.
Обезводняването намалява обема на циркулиращата в организма кръв, така че приемайте достатъчно количество течности -вода, чай, плодови и зеленчукови сокове без консерванти. Избягвайте газираните и подсладените напитки. Ограничете употребата на кафе и други напитки, съдържащи кофеин, защото той свива съдовете.
Спрете или ако не можете, поне редуцирайте цигарите, тъй като никотинът свива кръвоносните съдове, а химичните вещества в цигарения дим влияят негативно на кръвообръщението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар