понеделник, 31 август 2009 г.

Борба срещу комари с миризливи чорапи


Комарите не обичат миризмата на мръсни чорапи.

Борбата срещу комарите може да се води особено ефективно с... мръсни чорапи. Поне това твърди ентомологът от университета в Хоенхайм Клаус Цебиц на страниците на германското издание Ди Цайт.

Ако се потърсят причините за увеличаване на броя на комарите през лятото, това обичайно се дължи на по-голямото количество дъждове. Водата се натрупва във вдлъбнатините по земята, а комарите снасят яйцата си именно по водните повърхности. Към това трябва да се добави и ефектът от измененията в климата - колкото по-топло става, толкова повече субтропически комари се събират в Европа.

Как да предотвратим ухапванията. Що се отнася до предпазването от комари по време на ваканцията, трябва да се знае, че място без комари няма, дори и в Гренландия е така. Затова за най-добра защита в хотела или ваканционната къща се препоръчват мрежи на прозорците, както и поставянето на вентилатор - комарите не обичат въздушните движения и се пазат надалеч от тях. Вентилаторът би бил от полза и ако се седи на балкона. Т.е. струва си да си вземете един в куфара или пък да си го купите на място.

Каква е ролята на натуралните продукти. Трябва да се знае, че домашни средства като чесъна или лавандулата не вършат работа. Но пък лимоновото масло е много ефективно. Помагат и ароматизиращите пръчици. Но не и прехвалените устройства, които се включват в контакта - учените са доказали, че те са безполезни. Още нещо важно - привлекателният за комарите е мирисът на човешкото тяло, комбинацията от различни киселини, т.е. който се къпе често и редовно сменя дрехите си, ще е определено по-малко интересен за комарите.

Кръвосмучещите насекоми обаче със сигурност ще бъдат отблъснати и ако в ъгъла на стаята оставите мръсен миризлив чорап.

Няма коментари:

Публикуване на коментар