неделя, 26 април 2009 г.

Чудеса на архитектурата


За да стимулират наплива от туристи, множество градове по света разчитат на възможностите, които модерното строителство им предоставя. А те не са малко.
В XXI в. технологиите са толкова напреднали, че почти всеки ден започва реализирането на нов проект, който ще се превърне в поредното строително чудо. Архитекти от цял свят се надпреварват да измислят най-необичайната, най-високата или най-оригиналната сграда, която обикновено се извисява в ядрото на града и се превръща в негов символ. Такава е Айфеловата кула в Париж, такива бяха и Кулите-близнаци в Ню Йорк преди атентата през 2001, такива са и още безброй постройки по света. Техният брой се увеличава ежегодно, при това вече все повече стават хотелите с футуристична форма. Предлагаме ви няколко от последните „шедьоври“ на модернaта архитектура, които доказват още веднъж, че както в древни времена, Човекът може да направи чудеса, стига да му се даде подходящ материал и погходящо оръдие на труда.

Хотелът от стъкло в Коста Бода, Швеция


Коста Бода се намира в района Смоланд в Швеция – мястото прочуто със стъкларските си фабрики и невероятните произведения от стъкло. В Коста Бода се намира най-старият шведски завод за стъкло. Но градчето ще се прочуе и с още нещо. На 27. 06. 2009 г. тук врати ще отвори първият хотел в света, изграден изцяло от стъкло - Kosta Boda Art Hotel. За издигането на тази конструкция с площ 10 000 кв. м., са използвани стотици тонове стъкло, обработено така че, всяко помещение да изглежда различно и да създава уникално усещане на посетителите. Kosta Boda Art Hotel има 104 стаи и апартаменти, всички със собствено излъчване и атмосфера. В центъра на хотела, около басейн от блестящо синьо стъкло, е разположен SPA комплекс.

Стъкленият бар на хотела е истинска сензация – светлината прониква през огромните прозорци и се отразява в стените, което придава една магическа атмосфера на триетажното помещение. Дизайнерката Улрика Хидман – Валиен пък е отговорна за декорацията на ресторанта, когато му придава допълнителна класа. В средата се издига сцена, на която пред очите на гостите ще се демонстрира обработката на стъкло. Освен това, поръчаните напитки ще се дегустират в различни по форма стъклени форми, като по този начин ще се запазват вкуса и аромата на питието.

Kosta Boda Art Hotel е подходящ както за почивка, така и за бизнес ангажименти, тъй като има специално предвидени за конференция зали за над 200 души. Престоят там ще е приключение в истинския смисъл на думата, защото тази грамада от искрящо стъкло отвън и отвътре изглежда като произведение на изкуството, до което можеш да се докосваш и усещаш с всичките си сетива.

Кулата Агбар в Барселона , Испания

Насред Барселона се издига величествена кула, висока 142 м. и с форма на...куршум. В това чудо на съвремнното строителство се помещава седалището на компанията за водоснабдяване “Aguas de Barcelona”. Кулата Агбар е проект на един от най-известните френски архитекти Жан Новел, за който той получава международната награда за сграда – небостъргач за 2006 г. Кулата символизира развитието на един нов квартал в Барселона и маркира „пулсиращата динамика на съживяването на един град”.

Фасадата на сградата е изградена от многоцветни стъкла, които осветят нощта в нежно синьо-червено сияние. Състои се от два пласта, които се грижат за естествената вентилация на помещенията. Първият е облицована с ярко оцветени метални листове плътна бетонна черупка, с хаотично разпръснати по нея прозорци. Вторият е система от полупрозрачни стъклени пластини, изнесени на една ръка разстояние. През зимата фасадният слой задържа топлината в сградата, а през лятото - натрупаният през нощта по-хладен въздух се просмуква в сградата. Кулата Агбар е истинско чудо на архитектурата, свидетелстващо за усъвършенстването на строителството.

Хотел “Атлантис”, Дубай

Дубай е “Меката” на пищните луксозни хотели, надвишаващи седем звезди и приличащи на кралски палати. Хотел “Атлантис” е най-скъпият хотел в света – в строителството му са вложени 1,5 млрд $, а за откриването му на 21. 11. 2008 г. - 20 млн $. Намира се на най-големия изкуствен остров “Джумейра” или наричан още “Острова на палмата”, защото от птичи поглед наподобява екзотичното дърво. Типичната ориенталска атмосфера се съчетава със стила и елегантността на европейските тенденции. В центъра на фоайето има фонтан и висока декоративна постройка, изработена от стъкло “Мурано”. Забележителен е и огромният аквариум, в който плуват 65 000 представители на морския свят. Можете да поплувате с делфините в “Dolphin's Bay” или пък да се изгубите сред екзотичните морски представители в другата атракция на хотела “Lost Chambers”.

Около хотела са изградени плетеници от водни пързалки, които те засилват в басейна с акулите (отделен в стъклен тунел). Хотелът разполага с нощен клуб - “Sanctuary”, който се е превърнал в една от най-популярните местни атракции. А изобилието от магазини си съперничи с това на най-популярните търговски улици в Европа. Естествено, престоят в този хотел не е за всеки джоб – престоят за една вечер варира от 25 000 до 40 000 $ за обикновените стаи. Но посетителите се чувстват като истински крале.

Скоро се очаква да бъде завършен първият подводен хотел - “Hydropolis”. Той отново ще бъде край бреговете на Обединените Арабски Емирства, на стойност 600 млн. $ и с площ колкото лондонския Hyde Park. Веригата хотели “Hilton” пък, ще вдига нов хотел в пустинята Ордос в Китай, който също е уникален по форма – наподобява стадион. Ще заема площ от 32 000 кв. м. Хотелът ще е петзвезден, ще има 300 апартамента – разположени по периферията на конструкцията, и ресторанти, барове, концертна и конферентна зала, спортен център и плувен басейн, съсредоточени в центъра. След близо 2 г. в стокхолмското предградие Киста ще се извиси небостъргач с форма на ... микрофон. Естествено и той е предвиден за хотел, част от веригата “Scandic” и ще е една от основните атракции по пътя към летище Арланда. Сградата ще разполага с 300 стаи, а построяването й ще струва около 60 милиона евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар